Om oss, husdjur och hundar

Om oss, husdjur och hundar

Om oss

Ett glatt viftande på svansen vid varje mänskligt återseende? Hunden kanske är människans mest älskade vän? Mycket tyder i alla fall på det. Samtliga artiklar på den här hemsidan kommer beröra relationen mellan hunden, människan och samhället. Alltfler skaffar hund i Sverige idag. Skälen till varför man införskaffar hund är förmodligen lika många som det finns hundägare i Sverige.

Men få husdjur bringar en sådan glädje som en hund medför åt sina familjemedlemmar och omgivning!

Om husdjuren

Att jämföra en hund med ett marsvin, akvariefiskar eller vandrande pinne blir aningen befängt. Inget ont om andra husdjur men hunden är fortfarande familjens husdjur No: 1 för många, tätt följt av katten. Sett till antalet husdjur är akvariefiskarna fortfarande i en stark ledning. Uppskattningsvis simmar det runt ca: 6 miljoner akvariefiskar i Sverige. Över en 1 miljon tamkatter jamar efter mat runtom i de svenska hushållen. Hunden är färre till antalet ca: 800.000 hundar finns registrerade i Sverige idag. Att hundarna är aningen färre till antalet än katterna har inget med hundens popularitet att göra. Vanligare att hushållen har två katter istället för endast en. En hund per hushåll är mer regeln än undantaget. Vad det gäller det höga antalet akvariefiskar; ett normalt akvarium behöver minst 30-40 fiskar för att inte uppfattas som tomt. Därför blir antalet akvariefiskar svindlande högt!

Om hundar

Hunden kan vara en ny spännande familjemedlem. Hunden kan vara ett aktivt val för par som väljer att inte skaffa fler barn men som ändock vill tillföra ett nytt inslag i familjekonstellationen.

Det finns även par som aktivt väljer bort att skaffa barn överhuvudtaget idag. Istället skaffar man hund för att få sitt behov av att ödsla omsorg, kärlek och tid på, uppfyllt, vilket kan vara toppenbra. Behovet av att ta hand om någon, ge kärlek och uppskattning uppfylls till stora delar av att skaffa hund. För äldre kan hunden vara ett sätt att bryta ensamheten och få ett mer fysiskt och socialt och aktivt liv.

En kort historik

Hunden är en del av människans historia och förmodligen en tillika stor del följeslagare in i vår framtid. Någon hund innan människan domesticerade vargen fanns inte. Vargen kom till människan. Förmodligen åt vargen resterna av bytet som människan lämnat efter sig vid jakt. Efterhand domesticerade människan vargen och utvecklade olika hundraser. Utifrån vilka mänskliga behov, sysslor och arbeten som människan behövde hjälp med kom hunden till. Människan avlade fram olika typer av hundraser för att uträtta och effektivisera jakten på föda, vallning- och vakt av boskap. Hunden blev tidigt människans följeslagare, arbetskamrat och familjemedlem. Forskare beräknar att domesticeringsprocessen av vargen startade för ca: 100.000 tusen år sedan och enligt Naturhistoriska Riksmuseet pågår den fortfarande. På detta sätt framkommer hundrasernas specifika karaktärsdrag, utseende och förmågor, vilka hela tiden anpassas efter människans kriterier och behov av hur hunden skall se ut, vara och användas.

canary