Hundens viktiga lekar

Hundens viktiga lekar

Hundar är oerhört aktiva djur som kräver stimulans och aktivering i olika former. Vissa hundraser behöver leka av sig mer än andra även när de kommer upp i vuxen ålder medan andra är mer lugna och sansade. Exempelvis slår aldrig kast med pinne fel och kan få vilken hund som helst att bli på hugget och återfå leksuget. Genom att leka med din hund får inte bara hunden stimulans utan du bygger även upp en relation med din hund vilket gör att din hund sammankopplar dig med positiva vibbar. Hunden blir även lyhörd och följsam via lek då den behöver lyssna på dig för att få sina leksaker kastade exempelvis. För valpar är det en naturlig sak att livet är en lek och att allt går att leka med men tyvärr är det inte alla hundar som har fått turen med en positiv uppväxt. Har du exempelvis en äldre hund som inte fått leka under ungdomen och tidigare kan det ta lite tid att få hunden att slappna av och leka.

Olika lekar för olika hundraser

Beroende på vilken hundras du har kan din hund föredra olika typer av lekar. Exempelvis hundraser som används för jakt på olika vilddjur kanske hellre föredrar att leka en jaktlek. Du kan ropa på hunden och sedan springa iväg några steg för att se om den kommer efter sen när den kommer efter kan du följa efter hunden lite lättsamt för att på så sätt skapa en jaktlek. Själva leken är ett sätt att dels få hunden uppmärksam på dig men även få den att lyssna på tillrop. Viktigt är att du som ägare ser till så att hunden hela tiden inser att det är lek och inte blir rädd. Många hundar upplever en rädsla inför höga smällar och ljus vilket gör att nyårsafton är ett helvete. Det går dock att träna hunden inför nyår genom att vänja den vid ljudet av fyrverkerier men göra det i lagom mån. Till exempel kan du spela upp ljudskivor med fyrverkerier i ett hemmet på en lagom ljudnivå för att få hunden att vänja sig. Det är dock inte alla hundar som kan vänjas vid ljudet av fyrverkerier.

Andra typer av lekar

En annan lek som du kan leka med din hund är dragkamp. Många hundar tycker om just dragkamp då de även lekar denna lek med andra hundar. Vill du exempelvis höja självförtroendet på en osäker hund kan det vara bra att köra dragkamp och låta hunden vinna. På så sätt byggs självförtroendet sakta upp. Du finner enkelt massor av leksaker online som passar för just dragkamp. Förutom dragkamp är även en populär lek att kasta boll och speciellt små bollar som tennisbollar. Många hundar gillar att springa och framförallt jaga ett föremål vilket de får göra när du kastar antingen en tennisboll, frisbee eller pinnar. När du lekar med din hund så är det alltid viktigt att ha skarpa regler för hur leken skall gå till, detta så det inte spårar ur. Därför är ett tips att du lär hunden en signal som betyder att leken är avslutat ifall det skulle gå överstyr.

canary