Hundens mat

Hundens mat

Alla hundägare vill väl att deras hundar ska må bra, och en viktig del i hundars hälsa, precis som för människor, är kosten. Få ämnen relaterade till hundägande debatteras dock så flitigt som hundmat och vad hundar mår bäst av att äta, varför det kan vara svårt att veta vilken hundmat man bör välja.

Om man vill vara helt säker på att man ger sin hund mat som innehåller alla de näringsämnen som den behöver, ska man satsa på ett helfoder. Det är den vanligaste typen av hundmat i djuraffärer och vanliga affärer, och kommer normalt i formen av torrfoder på säck. Priset för en säck torrfoder kan dock variera stort, och det kan vara svårt att veta varför man ska välja de dyrare fodren. Kortfattat kan skillnaden mellan billiga och dyra helfoder sägas bestå i att de dyrare fodren har bättre kvalitet på råvarorna.

Känner man sig osäker gällande valet av helfoder kan man alltid vända sig till uppfödaren. Sannolikt har de redan rekommenderat ett foder i samband med att man hämtade hunden. Något annat som kan vara värt att tänka på är att välja ett foder som är anpassat efter hundens ålder eller livssituation. Det finns till exempel särskilt foder för valpar och för kastrerade hanar. Dessa foder är dyrare av en anledning, då deras näringsinnehåll är särskilt anpassade för att valparna ska få den extra energi de behöver, och för att de kastrerade hundarna ska hålla sin vikt. Valpfodret är dessutom uppdelat i mindre bitar, för att det inte ska ta upp lika mycket plats i magen och vara lättare för valpar att äta.

Om man väljer att köpa ett dyrare hundfoder till sin hund, antingen för att det är den sorten som uppfödaren rekommenderat eller helt enkelt för att det känns bättre så, kan det vara en bra idé att försöka spara in pengar på sina egna kostnader, så att ekonomin inte blir för lidande. Om man till exempel går in på Matsmart på Black Friday, hittar man flera olika rabattkoder på mat, snacks och annat – kanske även hundmat.  På det sättet kan man spara många hundralappar i månaden på att köpa sin egen – och kanske sin hunds – mat billigare. Black-Friday har dessutom rabattkoder för en mängd andra webbutiker, så att man kan få lägre kostnader även för andra saker. Det man sparar på att handla smart med rabattkoder kan senare behövas för veterinärsräkningar eller andra kostnader som oundvikligen uppstår när man har hund.

Allt fler idag förespråkar att man ska laga hundmaten själv, och det kan också vara ett sätt att spara pengar på hundmaten. Om man föresätter sig att göra det måste man dock vara väl påläst, så att man kan sammansätta mat som innehåller hundens fulla näringsbehov, med rätt balans. Det finns med andra ord en viss risk med att laga sin hunds mat själv, men fördelen är då att man har full kontroll över hur den tillagas och vad som finns i den.

I slutändan finns det dock bara en sak som avgör om man ger sin hund rätt foder eller inte, och det är hur hunden mår. För att avgöra om ens hund mår bra räcker det med att man tittar på den: har den fin och blank päls och är den pigg och glad? Om så är fallet, har man sannolikt ingenting att oroa sig för.

canary