Små hundars behov av aktivering

Små hundars behov av aktivering

Har du också noterat att många små hundar skäller, bjäbbar och hänger i kopplet när du och din större hund går förbi? Har du tänkt på att en liten chihuahua faktiskt har ett fint luktsinne den också och mycket väl kan spåra lika bra som vilken annan hund som helst? Du kanske till och med har eller funderar på att skaffa en liten ras som exempelvis en terrier?

Börja redan i valpstadiet

Även små hundar behöver stimulans, och det betyder så mycket mer än bara promenader runt kvarteret. Hundar oavsett storlek tycker om utmaningar och uppgifter, och en hud som stimuleras hittar inte på lika många hyss som du som ägare kan irritera dig på. Börja därför med träning redan som valp på olika sätt. Att börja med kontaktövningar och vardagslydnad direkt när du får hem valpen är bra. Ni bygger upp kontakten mellan er och hunden får lite mental stimulans, vilket den behöver för att må bra och vara nöjd med livet. En hund som lyssnar på dig är en roligare hund att promenera med, och en roligare hund att äga.

Spendera tid med din lilla hund

Du skaffar hund för att umgås med den, att komma ut och att ha en hårig kompis, inte för att ha en ny soffkudde. Det innebär promenader och aktivering i alla de väder, året om, och ska du och din hund vara lite aktiva är det bra skor som gäller. Att springa runt i varma skor med hunden i ur och skur kan leda till fotsvamp, men det löser du lätt med canesten från Apoteket, receptfritt och enkelt. Se till att vädra både skor och fötter, och försök att alltid torka dina skor mellan höstens promenader i regnrusket. På sommaren är det heller inte bra att låta fötterna vara instängda i skor som inte andas medan du är ute och tränar eller promenerar med din hund. Ta hand om dina fötter så blir både du och hunden gladare och får roligare promenader.

Ta tillfällena i akt

Att aktivera din hund behöver inte ta hela dagen. Visst har många sällskapsraser en något lägre aktiveringsnivå än brukshundar, och många små hundar tillhör gruppen sällskapshundar, men de behöver lite att göra ändå. Skulle någon ringa medan du är ute på promenad kan du kasta ut en näve hundgodis i lingonriset så hunden är upptagen medan du pratar. Stressar hunden när den äter kan du med fördel ge den frukost hemma på gräsmattan genom att kasta ut maten så den får söka upp fodret själv och äta lite långsammare.

Här är 5 snabba tips på hur du kan ta tillfället i akt under en vanlig promenad och hitta saker du kan berika hundens vardag med. Ett lydnadskommando längs gatan är både överraskande och givande.

Svenska Kennelklubben, SKK, betonar även de vikten av att aktivera din hund vare sig den är stor eller liten och de hänvisar till olika hundsporter. Kanske finns det något som kan passa dig där?

canary